Geçtiğimiz günlerde haber ajansları son dakika olarak oldukça önemli bir bilgi paylaştılar. Bir havaalanına drone'lar aracılığıyla füze saldırı gerçekleştirildiği ve can kaybının yaşanmadığına dair bir haber. Bu haberle birlikte yine gözler drone'ların tehditlerine çevrildi ve bu teknolojik araçların insanlar için ne türlü tehditler oluşturduğuna yönelik tartışmalar bu örnek üzerinden ekranlarda tekrar tartışılmaya başlandı.
Irak'ın büyük şehirlerinden biri olan Erbil'de Amerikan askerlerinin de bulunduğu bir havaalanına yönelik bu saldırı tüm haberlerde Amerikan askerlerinin de bulunduğu havaalanı olarak ifade edildi. Bu şekilde haberleştirmenin tabiki ilk sebebi saldırının Amerikan Askerlerinin ülkedeki varlıklarına yönelik bir saldırı olmasıydı. İkinci ve daha altta yatan gerekçe ise muhtemelen Amerikan askeri varlığının mevcut tüm askeri teknolojilerine rağmen drone saldırını önleyememiş olmasıydı.
Drone'lar her geçen gün artan kapasiteleri ile savaş ortamlarının en önemli unsuru halini almaya emin adımlarla yaklaşırken drone saldırısı başlığı gördüğümüz haber sayıları da elbetteki artış gösteriyor. Askeri unsurlara yönelik olarak ya da sivil kayıplara neden olacak şekilde drone kullanılarak gerçekleştirilen terör saldırılarının artmasından hem vatandaşlar hem de resmi otoriteler endişe ediyor.
Hali hazırda Irak'ta bulunan 2500 Amerikan askerine yönelik olarak sadece 2021 yılının ilk yarısında düzenlenen 48 saldırıdan 6 sı insansız hava araçlarıyla gerçekleştirildi. Saldırılarda drone kullanılmaya başlamasının ilk ve en önemli nedeni bunu başarabilme ihtimali. Daha açık bir ifadeyle mevcut savunma araçlarının tedbirlerini kolaylıkla aşma kabiliyetine sahip olan bu araçlar; son derece küçük boyutlarda üretilebilmeleri, hareket kabiliyetinin yüksek olması, oldukça düşük maliyeti ve kolaylıkla komuta edilebilir olan bu cihazlar aslında insanlara fayda sağlayabilecek bu özellikleri sayesinde bir yandan da her türden saldırının kolay erişilebilir yegane aracı halini alıyorlar.
Hava sahasının geçici olarak uçuşa kapatılmasına neden olan Erbil'deki bu drone saldırısı, küçük boyutları ve son derece düşük maliyetlerine rağmen oldukça ciddi maliyetlere yol açabiliyorlar. Ticaretin ve ulaşım gecikmesinde doğan maliyetler dahi inanılmaz rakamlarda olabiliyor. Drone'lar hem can kaybına yol açma ihtimalleri hem de yukarıda örneklendiği şekliyle ekonomik kayıplara yol açma ihtimalleriyle ciddi bir tehdit halini almaya başladı. Bundan dolayı drone'lara yönelik savunma yatırımları da günden güne artmaya başladı.
Comments