top of page

İletişim Fakültesi Diploması Ne İşe Yarar

Yazarın fotoğrafı: Murat SELVİMurat SELVİ

Fakültemiz, mezunlarına medya sektörü (muhabir, gazeteci, senarist, montajcı, kameraman, sayfa sekreteri, editör, radyo-tv program yapımcısı, haber spikeri ve sunucusu vb.) pazarlama, halkla ilişkiler, reklam ve satış bölümleri (halkla ilişkiler uzmanı, tanıtım sorumlusu, stratejik iletişim koordinatörü, basın danışmanı, müşteri temsilcisi, medya planlamacısı, reklam metin yazarı, kreatif direktör, ürün/marka sorumlusu vb.) insan kaynakları ve personel bölümleri, turizm, ulaştırma, bankacılık, sigortacılık sektörleriyle ilgili birimler, kurum ve kuruluşların protokol birimleri (basın/medya ilişkileri koordinatörlüğü, danışmanlık vb.) basın işletmeciliği ve bilişim sektörü, kamuoyu ve pazar araştırma sektörlerinden, akademik kariyere uzanan geniş iş olanakları sağlamaktadır.


Ülkemizde eğitim veren yetmişten fazla iletişim fakültesinin internet sitelerinin tanıtım bölümlerinde hemen hemen yukarıdakine benzer yazılar görebilirsiniz. Her yıl binlerle ifade edilen mezun sayısı ve yeterince yokmuş gibi açılmaya devam edilen iletişim fakülteleri, bu alanın cazibesini olumsuz yönde etkilemeye devam etsede tercih eden öğrenci sayısında bir azalma görülmüyor.


Peki bu fakültelerden mezun olan öğreciler aldıkları diploma ile neler yapabilirler.


Yaptığımız araştırma bize şunları gösterdi;


- Diplomanız özel sektörde hiç kimse için bir şey ifade etmiyor

- KPSS lisans sınavına girebilirler ancak KPSS konusunda bölümün hiçbir artısı yok

- Akademik kariyer düşünebilirler ancak yine alanla alakalı herhangi bir artıdan bahsedemeyiz

- Formasyon alarak öğretmen olunabilir, (madde 2'ye bakınız)


Bu sıralamayı biraz daha uzatmak mümkün… Açıkcası, lisans diploması ile yapılabilecek birçok başka şey var ama İletişim Fakültesi Diploması olmasının artı bir duruma dönüştüğü herhangi bir işlem henüz bulamadık.


Görünen o ki diğer birçok fakültede olduğu gibi iletişim fakültesi mezunu olmak hem devlet hemde özel sektörde lisans mezunu sayılmaktan öte bir anlam ifade etmiyor. Ülkemizde iletişim alanının kamuoyunda hiç ciddiye alınmıyor olması da ayrı bir konu.


Yukarıda sıralanan olumsuzluklar ve iletişim alanının öneminin henüz tam olarak anlaşılamamış olmasının yanı sıra bu fakültelerde okuyan insanların; açık fikirli, donanımlı, entellektüel zekası yüksek, algısı açık, teorik bilgi açısından zengin ve birikimli kimseler olması beklentisi ise... evet, güzel bir beklenti.


Yukarıda bahsedilenler İletişim fakültesi diplomasıyla yapılıp/yapılamayacak olanlar. Birey olarak iletişim fakültesi mezununun kültürel ve düşünsel manadaki kazanımlarıyla hayatta gerçekleştirebileceği hiçbir başarıya elbetteki o diploma engel değil.


Sonuç olarak iletişim fakültesinden almış olmanızın hiçbir artı değer katmadığı o diplomayı evinizin en güzel köşesine asabilir ve iletişim gibi yeni yeni farkedilmekte olan bu muazzam alanda aldığınız eğitimi kendinizi farketmeniz için okutulan bir önsöz kabul ederek, insanlığa faydalı olmak adına çıktığınız o kıymetli yolunuza devam edebilirsiniz.

 
 
 

Comments


bottom of page